Vino je zanimljiva i nepresušna tema. Teško je utvrditi što je doprinijelo takvom statusu koje vino uživa danas u svijetu. Naročito uzevši u obzir da nakon ispijene čaše ili flaše vina ostaje samo sjećanje na to iskustvo. Upravo je to iskustvo uživanja u vinu inspiririralo mnoge slikare, pisce, pjesnike i filozofe da u svoja djela ugrade vino i najvjerojatnije doprinesu stvaranju gotovo pa božanskog statusa vina, koje baš i ne odgovara osnovnom opisu vina kao jednostavnog proizvoda - fermentisanog soka od grožđa. Međutim, s druge strane, ugostitelji koji i sami uživaju u vinu često igraju i ključnu ulogu u vođenju gosta kroz taj vinski ugođaj. Upravo zbog toga, ne razmišljaju o vinu kao samostalnom užitku, već kao integralnom i neraskidivom dijelu uživanja u jednom cjelokupnom gastronomskom, pa ako hoćete i hedonističkom ugođaju. Jedna od tema o kojoj se puno razmišlja je sparivanje ili uparivanje vina i hrane. Ima tu mnogo pravila, mitova, pretjerivanja što se može i što se ne može, ali neki osnovni postulati o uparivanju istinski mogu unaprijediti uživanje u vinu kroz hranu ili u hrani kroz vino. Slična je situacija i s uparivanjem vina i cigara. Uživanje u cigari predstavlja jedno od istinskih hedonističkih ugođaja i stoga je logično za očekivati da, kada se upare dva takva elementa, imamo vrhunsku kombinaciju. Podijelićemo  sa vama kombinacije za koje smatramo da su se pokazale uspješnima. 
Image
Image
Image
Zanimljivo, ali kada govorimo o bilo kakvom uparivanju, gotovo uvijek počinjemo sa šampanjcima, iako kada su cigare u pitanju, prvo na pamet pada uparivanje sa crvenim vinima. Iako je svačiji spektar ukusa specifičan i svako treba pronaći svoje savršeno uparivanje, kako kod hrane, tako i kod cigara, ovo je uparivanje skoro nepogrešivo. Takvo uparivanje bi trebalo pokazati ono najbolje i od jedne i od druge komponente. Upravo zbog toga, postoje protivnici uparivanja šampanjaca i cigara smatrajući da cigare svojim snažnim mirisom i ukusom koji ostavljaju u ustima smanjuju uživanje u šampanjcu. . Kao i kod drugih uparivanja, vrijedi pravilo uparivanja po kompleksnosti i intenzitetu. Tako, laganije cigare, blažih aroma i manjih formata možemo upariti s non vintage šampanjcima, naročito što takvi šampanjci, pored chardonnayja u sebi sadrže i crni pinot i pinot meunier koji daju vinu strukturu i intenzitet da se nosi s cigarom. Ovo bi mogao biti i dobar prijedlog za aperitiv, odnosno uparivanje cigara i vina prije večere. Intenzivnije cigare, jačih aroma i često većeg formata kojima dominiraju začinske note traže i ozbiljnije šampanjce pa se tako preporučuju uparivanja s vintage šampanjcima ili cuvée prestige šampanjcima koji su tokom starenja razvili tercijarne note i svojom kompleksnošću se mogu nositi s takvim cigarama.
Image
Image
Image
Nakon šampanjaca, najzanimljiviji tip vina za sljubljivanje s cigarama su takozvana oranžna  vina. Ova vina se prave od bijelih sorti i nastaju dugim maceracijama u kojima sok grožđa ostaje u kontaktu duže vrijeme, nekada i mjesecima, s kožicom i sjemenkom bobice, tokom čega dolazi do intenzivne ekstrakcije boje, ali i ukusa i voćnih tanina. Upravo ti tanini, karakteristični za crvena vina, daju intenzitet narančastim vinima, ali i jednu blagu dozu gorčine, dok na nosu uglavnom dominiraju intenzivni mirisi suvog žutog voća, orašastih plodova, kao i drvene note kod vina koja su odležavala u drvenim bačvama. Uvijek se radi o suvim vinima. Upravo taj aromatski profil koji je čest i kod cigara, naročito orašasti plodovi i drvene note, kao i intenzitet ukusa i blaga gorčina i punoća koja je istovremeno podržana kiselinama karakterističnim za bijela vina čine ova vina odličnim partnerima za uparivanje sa cigarama. Naročito to vrijedi za cigare kojima ne dominiraju previše paprene note već kremastije i slađe.  Vinarija Radević iz Podgorice i njihov Chardonnay  među prvim padaju na pamet za uparivanje s jednom ozbiljnom, kompleksnom, ali izbalansiranom cigarom kao što je, na primjer, COHIBA SIGLO II . Eto jednog konkretnog prijedloga koji ne bi ni jednog istinskog ljubitelja ostavio ravnodušnim. Za više informacija posjetite www.ntcshop.me
Image
Image
Image