Image
Prvo – kao i kod vina – moramo pogledati teksturu čokolade, koliko je sjajna, prošarana bojama ili zamućena. Čulom dodira treba da provjerimo da li je glatka, mekana ili iskristalizovana. Kod čokolade u tabli potrebno je primijeniti čulo sluha – kod pravilno pripremljene čokolade moramo imati jak zvuk kod prelamanja, dok linija prelamanja treba da bude jasna.
Nakon toga, kao i kod vina, čokoladu provjeravamo čulom mirisa. Trebamo je zagrijati (ne otopiti) kako bi se mirisi i arome oslobodile. Nakon toga je probamo.
Za degustaciju nam je potrebna jedna kockica čokolade koju stavljamo na jezik i čekamo dok ne počne da se topi.
Kada se ukus čokolade dobro osjeti, potrebno je da kroz nos izduvamo sav vazduh iz pluća, uzmemo gutljaj vina i ponovimo cijeli proces. Obzirom da u čokoladi imamo nekoliko stotina sastojaka, ne treba da žurimo sa degustacijom.
Vremenom ćemo uspjeti da otkrijemo ukuse i mirise koji proizilaze iz ovih kombinacija. Ako smo izabrali dobru kombinaciju čokolade i vina, komponente u vinu će pojačati karakteristike čokolade, i obrnuto.
Nevažno je da li spajate bijelu ili tamnu čokoladu sa vinom. Bitno je da vino bude slatko poput čokolade, ako ne i slađe. U protivnom, ukus bi se mogao transformisati u kisjeo. U tom smislu postoje vina koje će se savršeno uklopiti uz par kockica odabrane čokolade. Tako, na primer, mliječne Adore čokolade izvrsno idu uz Pinot Noir, Merlot, Rizling i dezertna vina, a Zinfandel i Cabernet Sauvignon se uklapaju uz crnu Adore čokoladu.
Kada usklađujete vina sa bijelom čokoladom, birajte „elegantnija”, bijla vina. Bela čokolada uvek je mekša i masnija od crne, pa uz nju idu vina poput Muscata ili likerska vina, najbolje Sherry.
Kako su polifenoli najefikasniji u kombinaciji, a u vinu i čokoladi ih ima najviše, svaka dilema je otklonjena, ostvarili ste dvostruki užitak, a istovremeno poboljšali funkcije mozga i misaone radnje učinili bržim i jednostavnijim.
Vjerovali ili ne, postoji i vino od čokolade.
Nije rijetkost da se na degustacijama uparuju vino i čokolada. Degustacija čokolade je, kao i degustacija vina, posebna vrsta uživanja, a ako kombinujemo degustaciju čokolada i vina, dobijemo rajski spoj.

Prvo biramo odgovarajuću čokoladu, a naš predlog je Adore čokolada. Nakon čokolade biramo odgovarajuće vino. Kao i kod uparivanja vina sa jelom, i prilikom uparivanja vina sa čokoladom postoji nekoliko osnovnih pravila.

Prvo pravilo je da obratimo pažnju na ukus i teksturu vina i čokolade – oba moraju da pripadaju istoj kategoriji po ovim karakteristikama. Kod vina gledamo zrelost, kisjelinu i tanine, dok kod čokolade moramo da pazimo na sadržaj kakaoa, na kremastu strukturu ili, ako je riječ o bombonama. Drugo bitno pravilo je da uvek izaberemo kvalitet, kako u slučaju vina tako i u slučaju čokolade. Zato kod nas u Podgorici možete probati i kupiti sjajne Adore čokolade, punog ukusa, pravljene od najkvalitetnijih sastojaka.

Vino uvijek mora da bude barem malo slađe od čokolade inače će „zagorčati” njen ukus. Pogrešno mišljenje je da se uz čokolade preporučuju samo slatka desertna vina. Najljepša harmonija se postiže kombinacijom suvih crvenih vina i čokolada sa većim sadržajem kakaoa. Ukoliko želimo da napravimo savršenu kombinaciju jednostavnih čokoladi u tablama trebamo obratiti pažnju na porijeklo čokolade, jer postoje različite vrste kakaoa, kao i načina prženja koje daju drugačije arome čokolade. Sadržaj kakaoa je polazna tačka koja određuje izbor savršene kombinacije vina i čokolade: što je veći nivo kakaoa, uz njega idu zrelija i laganija crvena vina.
Degustacija čokolade je, kao i degustacija vina, posebna profesija, i ima svoju tehniku. Za degustaciju čokolade je potreban prefinjen ukus i upotreba više čula: pored vida, mirisa i ukusa moramo upotrebiti i čula sluha i dodira.
Image
To je crveno vino, suvo, punog ukusa, miriše na slatko (ali ne kao kada pijete neke slatke sorte, proseko na primjer), već je miris takav da tek naslutite da vas čeka uživanje i opuštanje. Šokolat Imperal (Chocolat Impérial) u elegantnoj boci od 0,75 L, sa diskretnom etiketom, košta 11 eura. To je prvo slovenačko čokoladno vino, i jedno od rijetkih u Evropi, s obzirom na to da mi, izuzev Holandije, nemamo naviku da pijemo takvo vino. U Americi i Australiji je veoma popularno. Za sada postoji samo crveno, bijelo tek planiraju da prave, ali će zato šampanjac sa čokoladom uskoro ugledati svijetlost dana. Jedva čekamo!

A, kako se uopšte pravi? Najpre se na klasičan način napravi obično vino, koje potom dozrijeva oko dvije godine u bačvama, a onda se stavlja rastopljena tamna čokolada od 76 odsto kakaa. S o bzirom na to da je vino hladno, čokolada se u njemu stvrdne, zbog čega vino mora da se procijedi i tek onda flašira. Kada se servira, trebalo bi da bude rashlađeno između šest i osam stepeni Celzijusovih, kada je ljeto, dok zimi može da bude i između 11 i 12 stepeni.

Imajte na umu da su čokolada, kao i vino, povoljni za zdravlje. Crno vino i kakao iz čokolade sadrže resveratol, prirodno jedinjenje koje ima protivupalna svojstva i štiti od gubitka koštane mase. Resveratol se još može naći u grožđu, dudu i kikirikiju.
Danski naučnici sproveli su istraživanje na miševima i pacovima, ali i na ljudima, koji su konzumirali ove namirnice. Praćeno je njihovo stanje kostiju, a rezultati su bili iznenađujući. Otkriveno je da ove namirnice znatno doprinose očuvanju koštane mase i preventivno djeluju na osteoporozu.
Dakle – uživajte u Adore čokoladi i vinu, to je rajski spoj u svakom smislu - Živjeli i prijatno!
Image
Image