Tragajući za podacima o počecima vinogradarstva u Crnoj Gori otkrili smo da se ono ozbiljnije razvija prvo na prostorima Kotora i Tivta u 14. vijeku a kasnije u Rijeci Crnojevića, Drušićima, Brajićima, Berima, Godinju I dr u 15. vijeku.

Priča se nastavlja potvrdom kvaliteta crmničkog vina 1905. godine u Londonu, osnivanjem Crmničke vinogradarske zadruge u Virpazaru, do 1970 te godine kada je na Ćemovskom polju podigunut vinograd i do 1982 godine zasadjeno 11 miliona čokota vinove loze što danas omogućava da su Plantaže lider u regionu u ovoj djelatnosti.

Tragajući dalje otrkili smo da širom Crne Gore postoji jedan broj ljudi koji, poštujući tradiciju svojih predaka, nastavljaju da gaje vinovu lozu i proizvode veoma kvalitetna vina.Porodične vinarije Crne Gore se nalaze na pristupačnim, osamljenim i mističnim mjestima, koja u skladu sa prirodom, pružaju mogućnost da, u inače idealnim klimatskim uslovima, vina iz ovih vinarija imaju vrhunski kvalitet.
Image
Image
Ohrabreni činjenicom da Crna Gora svakodnevno otvara nove perspektive svog razvoja medju kojima posebno mjesto zauzima turizam, odlučili smo da upoznamo sve vlasnike tih „malih“ porodičnih vinarija u Crnoj Gori, da upoznamo njihove napore i neprekidni rad, da spoznamo njihovu ljubav prema svakom zrnu groždja, svakoj kapi vina. Posebnu ljubav koja dokazuje da je u „vinu istina“.

Koristeći mogućnost trenutnog prenosa informacija u slici, tekstu, zvuku odnosno mogućnosti savremenih informacionih tehnologija predložili smo tim čestitim domaćinima da njihove vinarije promovišemo putem društvenih mreža. Predlažući im da promovišemo porodične vinarije i njihove proizvode učinili smo da oni budu svakodnevno dostupni nama koji smo tu, ili u okruženju, ali i učiteljici iz Pekinga, doktoru iz Vašingtona, planinaru iz Danske, inžinjeru iz Minhena. Učinili smo da oni budu dostupni svim ljudima dobre volje, sa svih strana svijeta, koji su, ili će posjetiti Crnu Goru i to možda baš zbog tih „malih“ porodičnih vinarija.
Nazdravljajući čašom sa čarobnim ukusima vina koje smo imali priliku probati, nastavljamo zajednički sa našom misijom istine o i u vinu i ljudima, o jednoj maloj zemlji sa nevjerovatnim mogućnostima. U to ime vas pozivamo da pogledate naše prezentacije, posjetite vinarije i lično se uvjerite u kvalitet vina.
Image
Image
Image